Kremowa zupa marchwiowa

Zupa krem dobra nie tylko na jesień, ale też… na przykład na ból zęba. W moim przypadku doskonale sprawdziła się, gdy moje ósemki postanowiły wystawić moją wytrzymałość na próbę. W sumie rzec bym mogła, że wręcz próbowały mnie zagłodzić – dwie naraz zaczęły mi doskwierać, więc nie było mowy o żuciu ani jedną, ani drugą stroną… Do tego stopnia dawały mi się we znaki, że musiałam poczekać aż grzanki, które uwielbiam za ich chrupkość, zmiękną. Pestki dyni, które urozmaicają smak i przemycają w sobie zdrowe źródło tłuszczów były dla mnie wyzwaniem w tym momencie.  Dlatego dokładkę i kolejne porcje postanowiłam zjeść bez dodatków, ale smak samej zupy i tak był pyszny nawet niczym niewzbogacony.

Składniki (na 2 porcje):

300g marchew – 2 duże

200g ziemniaki – 2 małe

150ml mleko 1,5% – 3/5 szklanki

10g olej rzepakowy – 1 łyżka

bulion/ piramidka smaku/ sos sojowy

1/2 cebuli

1/4 małego pora

1 ząbek czosnku

Kurkuma, curry

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej.

Dodać posiekaną drobniej cebulę oraz pora i co chwilę mieszając smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.

Następnie dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek, marchew oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki.

Całość smażyć około 10 minut, a następnie zalać bulionem (lub wodą z sosem sojowym/ wodą z piramidką smaku) do przykrycia składników.

Doprawić do smaku kurkumą oraz curry.

Zagotować, przykryć pokrywką i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.

Dodać mleko i zmiksować na krem.

Zupę podawać posypaną pestkami dyni oraz z grzankami (chleb w całości lub pokrojony w kosteczkę zarumienić na patelni bez użycia tłuszczu, lub w podpiec w piekarniku).

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.
You need to agree with the terms to proceed

Menu