Słoneczny omlet budyniowy

Idealny latem, bo idzie w parze z sezonowymi owocami. Idealny jesienią czy zimą, bo swoją barwą przypomina słońce, którego tak często nam brak w tych porach roku. Idealny przez cały rok, bo tak samo bez względu na porę roku będzie rozpieszczał podniebienie.

Słoneczny omlet budyniowy zaskoczy was konsystencją. Nie jest zbity jak większość omletów, jest puszysty, ale i budyniowy. Nie wierzycie, że da się nie tylko smak, ale i część konsystencji budyniu zamknąć w omlecie? To uwierzcie mi na słowo albo nie! Nie wierzcie mi i przekonajcie się sami, robiąc ten niesamowity omlet. Na moim Instagramie okazał się hitem! Jego zdjęcie w porównaniu do innych polubiło prawie 4 razy więcej osób. Prawie sto moich obserwatorów zapisało przepis, a wyświetliło go aż prawie 13 000 osób. Te liczby mówią same za siebie, ale im też nie wierzcie i koniecznie go zróbcie! Posmakujcie go tak jak inni i tak samo się w nim zakochajcie, bo „ten omlet budyniowy…  to MIŁOŚĆ”.

Pozwólcie na to, aby w ponury jesienny poranek dostarczył wam szczypty promieni słonecznych swoją barwą. Pozwólcie, by mroźną zimą ogrzał was szczyptą swojego ciepła. Pozwólcie, by latem z dodatkiem świeżych malin rozpieszczał wasze podniebienie. Pozwólcie mu zagościć na waszych talerzach.

Składniki: 

2 jajka

30g płatków owsianych zmielonych na mąkę lub innej mąki — około 3 łyżek

100g jogurtu greckiego — około 4 łyżek

40g budyniu waniliowy — około 4 łyżek

Odrobina oleju

Dowolne owoce

Przygotowanie: 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę.

Żółtka, płatki owsiane zmielone na mąkę, jogurt grecki i proszek budyniowy wymieszać ze sobą na masę.

Pianę z białek delikatnie wymieszać z masą.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przelać masę lub smażyć bez użycia tłuszczu. Omlet smażyć na bardzo wolnym ogniu z jednej strony pod przykryciem. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć bez przykrycia aż będzie gotowy.

Omlet podawać z ulubionymi owocami.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.
You need to agree with the terms to proceed

Menu