Torcik dyniowo – daktylowy

Może ktoś z Waszej rodziny ma jesienią urodziny?  Może to być też przyjaciel czy znajomy, który uwielbia smak dyni 😉 Bez urodzin też się obędzie bo gwarantuje, że ten torcik każdego zachwycać będzie. Nieważne czy jest ku temu okazja, bo smak tego deseru to czysta poezja. Dlatego  teraz pora podjąć decyzję. Zrobić od serca torcik pyszny i zdrowy czy pójść do sklepu i kupić gotowy, który nie będzie takim zaskoczeniem, a jego smak szybko pójdzie w zapomnienie. Natomiast ten zaskoczy podwójnie. Dzięki robocie Waszych rąk i dodatku składnika tajemniczego.  Zaciekawieni? Czytajcie dalej, a zaraz poznacie tę tajemnicę.  A to i cała reszta mam nadzieję, że rozbudzi Wasze zmysły i sprawi, że Wasze ręce wyczarują w kuchni ten zdrowy deser.

Składniki

Spód daktylowy:

60 g daktyli – około 1/2 szklanki

150 ml mleka – około 3/5 szklanki

40 g mąki jaglanej – 4 łyżki

2 jajka

20 g kakao – 2 łyżki

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Warstwa dyniowa z tajemniczym składnikiem:

625 g purée* z dyni – 2,5 szklanki

120 g daktyli – około 1 szklanki

20 g mąki ziemniaczanej – 2 łyżki

70 g mąki jaglanej – około 1/2 szklanki

3 jajka

5 g cynamonu – 1 łyżeczka

Ziarenka z dwóch lasek wanilii/ cukier z wanilią

125 ml soku z grejpfruta – pół szklanki -> tajemniczy składnik, nadaje ciastu nietypowego, ale ciekawego i pysznego posmaku

Dodatkowo: 

Masło orzechowe

Czekolada gorzka

Przygotowanie:

Spód daktylowy:

Do mleka dodać daktyle i moczyć je przez pół godziny aż zmiękną.

Dodać kakao, zagotować i całość zblendować.

Żółtka oddzielić od białek.

Żółtka dodać do masy i wymieszać, a następnie porcjami dodawać mąkę i sodę, za każdym razem delikatnie mieszając.

Białka ubić na pianę i stopniowo dodawać do masy daktylowej mieszając, aż wszystko się połączy.

Masę przełożyć do okrągłej formy (forma ze zdjęcia ma średnicę 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Warstwa dyniowa:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny aż zmiękną.

Purée z dyni zagotować w garnku wraz z daktylami, cynamonem, wanilią, a następnie całość zblendować.

Do soku grejpfrutowego dodać kilka łyżek musu, mąkę i dokładnie wymieszać, a następnie powoli przelewać do gotującego się musu z dyni, cały czas mieszając.

Gotować mieszając, aż mus zgęstnieje, a następnie odstawić do ostygnięcia.

Do wystudzonego musu dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując przez około 30 sekund.

Masę przełożyć na spód czekoladowy i piec jeszcze przez 45 minut.

Propozycja podania z polewą orzechową i czekoladą:

Masło orzechowe wymieszać z odrobiną wody i tak powstałą polewą polać ciasto.

Na wierzch dodać drobniej posiekaną gorzką czekoladę.

* Jak zrobić puree z dyni:

Z 1 kg dyni otrzyma się około 400-500 g puree

Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut do miękkości.

Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Upieczoną dynię obrać ze skórki lub wyjąć miąższ łyżką i zblendować go na gładkie purée (można zostawić na noc i dopiero kolejnego dnia zblendować).

Purée można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić na przyszłość.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.
You need to agree with the terms to proceed

Menu